[email protected] - 06-14145246 - Geulstraat 20 BG - 1078LA Amsterdam

Haptonomie

In de haptonomie wordt veel zorg besteed aan de ervaring van voelen en aanraken. Voelen is ons eerst ontwikkelde vermogen en is verbonden met alle zintuigen en het denken. We hebben als mens het vermogen om naar binnen te voelen; naar onze verlangens, onze emoties en gevoelens. Zo houden we contact met onszelf. Door het vermogen naar buiten te voelen kunnen we afstemmen op anderen en op onze omgeving.

Lichaam, ziel en geest zijn in de haptonomie een ondeelbaar geheel. We wonen levenslang in ons lichaam. Ons lijf is een verhalenverteller. Het drukt uit hoe we ons nú voelen en wat we willen. Het vertelt ons ook waar we vandaan komen: onze emotionele geschiedenis en hoe we geleerd hebben om contact te maken.

Als lichaam, ziel en geest in goede harmonie zijn zit je lekker in je vel. Je beweegt soepel, staat gemakkelijk en met plezier in het leven. Disbalans ontstaat vaak doordat denken, willen en moeten de overhand nemen. Voelen wordt een ondergeschoven kind en er ontstaan klachten. Haptonomie helpt om jezelf als geheel terug te vinden en weer naar je lichaam te luisteren. Het leert je om gevoelens de ruimte te geven en gevoelens te dragen. Dit gebeurt door directe aanraking, maar ook in gesprek en door oefeningen.