[email protected] - 06-14145246 - Geulstraat 20 BG - 1078LA Amsterdam

Haptonomie Amsterdam

In de haptonomie (bij Chantal Spil, haptonomie Amsterdam) wordt veel zorg besteed aan de ervaring van voelen en aanraken. Haptonomie gaat in wezen over contact en wat goed contact bijdraagt aan een zinvol leven. Con-tact betekent letterlijk samen-voelen. Voelen is ons eerst ontwikkelde vermogen en is verbonden met alle zintuigen en het denken. We hebben als mens het vermogen om naar binnen te voelen; naar onze verlangens, onze emoties en gevoelens. Zo houden we contact met onszelf. Door het vermogen naar buiten te voelen kunnen we afstemmen op anderen en op onze omgeving. Aanraken is daarbij de meest pure en directe vorm van contact en vaak in deze samenleving besmet door vervormingen en niet-vanzelfsprekendheid. In de praktijk van Chantal Spil, Haptonomie en Haptotherapie in Amsterdam( www.chantalspil.nl) gaan we samen op zoek naar deze pure vorm van contact, waardoor je het contact met jezelf weer kunt hervinden.

Haptonomie Chantal Spil in Amsterdam Zuid

In onze cultuur wordt het voelen vaak ondergeschikt gemaakt aan het denken. De haptonomie bestudeert juist het voelen en het verband met het gevoelsleven. Lichaam, ziel en geest zijn in de haptonomie een ondeelbaar geheel. We wonen levenslang in ons lichaam. Ons lijf is een verhalenverteller. Het drukt uit hoe we ons nú voelen en wat we willen. Het vertelt ons ook waar we vandaan komen: onze emotionele geschiedenis en hoe we geleerd hebben om contact te maken. In de begeleiding bij Chantal Spil, haptonomie Amsterdam Zuid, kun je weer contact maken met dit geheugen in jezelf.
Als lichaam, ziel en geest in goede harmonie zijn zit je lekker in je vel. Je beweegt soepel, staat gemakkelijk en met plezier in het leven. Disbalans ontstaat vaak doordat denken, willen en moeten de overhand nemen. Voelen wordt een ondergeschoven kind en er ontstaan klachten. Haptonomie helpt om jezelf als geheel terug te vinden en weer naar je lichaam te luisteren. Het leert je om gevoelens de ruimte te geven en gevoelens te dragen. Dit gebeurt door directe aanraking, maar ook in gesprek en door oefeningen.

De grondlegger Frans Veldman noemt de haptonomie zelfs ‘de wetenschap van de affectiviteit.’ We weten allemaal dat door een kind te knuffelen en aan te raken de basis gelegd wordt voor een goede emotionele ontwikkeling. Helaas raken we als volwassenen nog maar zelden op een vanzelfsprekende en vertrouwde manier aan. Er is vaak gevoel van leegte en tekort op dit gebied. We worden gespannen en alleen. Terwijl aanraken een heel natuurlijke en basale manier van menselijk contact is. Bij Chantal Spil, haptonomie Amsterdam nemen we de persoonlijke en subjectieve betekenis van ons lichaam en van aanraken serieus. Je kunt opnieuw gaan herkennen dat aanraken een positieve invloed op ons gevoelsleven heeft. Je komt weer lekker in je vel!